Legioen van Maria Nederland & België
Legio Mariae
 
 


 Deel deze pagina:

link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Termenlijst

Vexillum

Vexillum van het Legioen van MariaHet Vexillum is de standaard van het Legioen van Maria. Het is een aangepaste versie van de standaard van het Romeinse Legioen. De adelaar bovenaan is vervangen door een duif, het symbool van de Heilige Geest. De balk daaronder draagt de inscriptie ‘Legio Mariae’. Tussen de balk en de staf (verbonden met een roos en een lelie) zit een Wonderdadige Medaille. De staf staat in een wereldbol die vaak daaronder nog een vierkante basis heeft zodat hij op tafel blijft staan. Het design staat voor het idee dat de wereld zal worden veroverd door de Heilige Geest door Maria en haar kinderen.

Tessera

Tessera van het Legioen van mariaDe Tessera is het zo kenmerkende blauwe foldertje van het Legioen van Maria. Het bevat de gebeden en op de voorkant staat de afbeelding van het Legioen.

Wonderdadige Medaille

In 1830 verscheen Maria aan Catharina Labouré, een jonge non in een klooster in Parijs. Catharina zag Maria bidden voor de wereld. De stralen uit haar handen laten zien hoeveel het de wereld helpt als Maria bidt. Maria zei: “Dit is het symbool van de genaden die ik geef aan hen, die er mij om vragen.” En toen vroeg zij aan Catharina om een medaille te laten maken.

Wonderdadige MedailleAan de voorkant Maria zoals Catharina haar gezien had. Met de wereldbol, de stralen en de woorden: “O Maria, zonder zonden ontvangen, bid voor ons die onze toevlucht tot u nemen.” Aan de achterkant van de medaille staan de 12 sterren die Catharina om het hoofd van Maria had gezien.

Organisatie

Concilium Legionis

Het Concilium Legionis is het hoogste orgaan van het Legioen van Maria en is gevestigd in Dublin, Ierland. Het Concilium Legionis komt maandelijks in vergadering bijeen.

Senatus

Diagram van LegioenstermenDe Senatus is het overkoepelende orgaan van het Legioen van Maria in een land.

Curia

Een Curia is een bestuurlijk orgaan dat wordt opgezet als meerdere praesidia bestaan in een stad of regio.

Regia

De Regia is een overkoepelend orgaan voor een grotere regio. De Regia komt maandelijks in vergadering bijeen.

Comitium

Als er meerdere Curiae zijn in een bisdom, kan een Comitium worden ingesteld die dan de supervisie heeft over de Curiae. Een Comitium komt maandelijks in vergadering bijeen met de vier functionarissen van elke Regia.

Praesidium

Een Praesidium is de basis­groep van het Legioen in een parochie of anderszins. Een praesidium heeft tenminste vijf functionarissen: geestelijk leidsman, president, vice-president, secretaris en penning­mees­ter. Voor het opzetten van een praesidium is toestemming van de bisschop en een parochiepriester noodzakelijk.

Acies

Acies is een kerkelijk feest dat jaarlijks wordt gehouden rond de tijd van Maria Bood­schap. Tijdens het Acies hernieuwen de leden hun toe­wijding tot Maria.

Adjutorian

Een adjutorian is een hogere rang dan een auxiliary. Adjutorians bidden dagelijks alle gebeden van de Tessera, gaan dagelijks naar de Heilige Mis en ontvangen daarbij de Heilige Communie en bidden dagelijks de door de Kerk goedgekeurde Getijdengebeden.

Allocutio

Het Allocutio is de korte toespraak die de geestelijk leidsman houdt bij elke Legioens­bij­een­komst.

Auxiliary

Een auxiliary is iemand die het werk van het Legioen onder­steunt met het dagelijks bidden van de Rozenkrans en de gebeden van de Tessera.

Catena

Het Catena is het gebed dat dagelijks door alle actieve en auxiliary leden van het Legioen gebeden wordt. Het bestaat uit het Magnificat met antifoon, versicle en het gebed van het Mariafeest, Middelares van Alle Genade.

Incolae Mariae

Incolae Mariae of verblijf voor Maria is meestal van langere duur - tussen de drie maanden en een jaar, mogelijk zelfs langer. Het is een ervaring voor langere tijd waarbij ook in eigen levens­on­der­houd wordt voorzien (als secretaris voor een bisschop, door les te geven op school of door taalles te geven, etcetera). Het werk voor het Legioen wordt in de vrijetijd gedaan.

Peregrinatio Pro Christo (PPC)

Peregrinatio Pro Christo of Bedevaart voor Christus is een project dat meestal niet meer dan twee weken duurt. Het grootste gedeelte van de tijd wordt evangeliserend werk gedaan, meestal in een parochie.

Praetorian

Een praetorian is een hogere rang dan een actief lid. Naast de gewone plichten van de actieve leden (wekelijkse bijeenkomst en vast apos­to­lisch werk) bid de praetorian ook dagelijks alle gebeden van de Tessera, gaat dagelijks naar de Heilige Mis en ontvangt daarbij de Heilige Communie en bid dagelijks de door de Kerk goedgekeurde Getijdengebeden.


 
© Copyright 2022 • Legioen van Maria Nederland & België     Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose