Legioen van Maria Nederland & België
Legio Mariae
 
 


 Deel deze pagina:

link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Bezoek Landgraaf en Kerkrade

Bezoek aan het echtpaar Vreuls, Landgraaf

gepubliceerd: zondag, 30 december 2018

Door aanmoediging van Els Bour, hebben Anne en Eddy Evers, samen met hun dochter Edana twee legionairs bezocht in Limburg. Dhr. Ger Roncken en dhr. Frans Vreuls hebben wegens ouderdom en ziektes van hun zelf en van de aktieve legionairen hun actief lidmaat­schap van het Praesidium Landgraaf moeten beeindigen.

Dhr. Vreuls was reeds in de jaren ’40 lid. Hij is het oudste nog levende lid van het Legioen van Maria in Limburg nadat vorig jaar Corry Stijns (Brunssum), biddend lid, op 96-jarige leeftijd was overleden. Hun Praesidium ‘Maria Hulp der Christenen’ Nieuwenhagen-Landgraaf was opgericht op 20 juli 1959.

We vertrokken zondag­ochtend 30 december uit Amsterdam en hebben die middag dhr. Vreuls en zijn vrouw bezocht in Hoog Anstel, Kerkrade. Het was een emotionele ontmoeting. Helaas was hij veel vergeten. Zeven jaar geleden kreeg hij nieuws van de dokter dat hij nog maar twee dagen te leven had. Beiden zeiden dat zij biddend lid blijven tot in den dood. Voor wij vertrokken hebben we samen nog de rozenkrans gebeden.

De volgende dag gingen we op bezoek bij dhr. Roncken. Daar was ook Els Bour aanwezig en hebben we een paar uur over het Legioen van Maria in Limburg gepraat. Wij besproken de moge­lijk­he­den voor uitbreiding/ en of PPC vanuit Duitsland of Oostenrijk. Ook hier hebben we gebeden. Els is nu nog in het enige praesidium in Limburg. Dit werd opgericht in Meezenbroek op 23 mei 1944. Dit is nu het langste nog bestaande aktieve Praesidium van Nederland. Dit jaar in mei is het 75 jaar geleden dat het werd opgericht.

Dit in groot contrast met een brief die ik net gelezen heb van Frank Duff aan zr. Vrosch-Dassen, d.d. 4 januari 1949 waarin Frank aangeeft dat hij een brief had ontvangen van Pastoor Frijns. Hij toonde zijn blijd­schap dat zr. Vrosch-Dassen negen nieuwe praesidia in een kort tijdsbestek ging opzetten.

Indien er nog legionairs of niet legionairs zijn die ons over de beginjaren van het Legioen van Maria kunnen vertellen horen wij graag van u.

Sommige legionairs die ik nog heb mogen meemaken waren de steunpilaren van het Legioen van Maria in Nederland. In willekeurige orde buiten Amsterdam om: Pastoor Van Hooff, Pater Heitzman SCJ, Adrian v/d Sande, Rob Bouman, Marie Diepen, Tilly Brussaard, enz.

Over de Jaren heeft Nederland twee ‘Envoys’ aan het legioen gegeven: Maria Diepen in o.a. Suriname en Teresa De Ridder in Chili.

 
© Copyright 2022 • Legioen van Maria Nederland & België     Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose